Bazele și regulile pentru o alimentație sănătoasă
Deși unele diete extreme pot sugera contrariul, cu toții avem nevoie de un echilibru între proteine, grăsimi, carbohidrați, fibre, vitamine și minerale în alimentația noastră pentru a susține un organism sănătos.
Așadar, nu trebuie să elimini anumite categorii de alimente din dieta ta, ci mai degrabă să selectezi cele mai sănătoase opțiuni din fiecare categorie.
Proteinele
Îți oferă energia necesară pentru a te motiva și a începe, precum și pentru a progresa, în timp ce susțin de asemenea, starea de spirit și funcția cognitivă. Prea multă proteină poate fi dăunătoare pentru persoanele cu afecțiuni renale, dar cele mai recente cercetări sugerează că mulți dintre noi au nevoie de mai multe proteine de înaltă calitate, în special pe măsură ce îmbătrânim.
Asta nu înseamnă că trebuie să mănânci mai multe produse de origine animală. O varietate de surse proteice de origine vegetală în fiecare zi îi poate asigura organismului tău toate proteinele esențiale de care are nevoie.
Grăsimea
Nu toate grăsimile sunt la fel. În timp ce grăsimile rele îți pot distruge dieta și pot crește riscul de a suferi de anumite boli, grăsimile bune îți protejează creierul și inima.
De fapt, grăsimile sănătoase - cum ar fi omega-3 - sunt vitale pentru sănătatea ta fizică și emoțională. Așadar, includerea mai multor grăsimi sănătoase în dieta ta, te poate ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit și chiar să îți micșorezi talia.
Fibrele
Consumul de alimente bogate în fibre dietetice (cereale, fructe, legume, nuci și fasole) te poate ajuta să rămâi echilibrat și să îți reduci riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. De asemenea, îți poate îmbunătăți pielea și chiar te poate ajuta să pierzi în greutate.
Calciul
Pe lângă faptul că lipsa lui poate duce la osteoporoză, o insuficiență de calciu în alimentație, poate contribui, de asemenea, la anxietate, depresie și dificultăți de somn. Indiferent de vârstă sau de gen, este vital să incluzi în dieta ta alimente bogate în calciu, să le limitezi pe cele care epuizează calciul și să obții suficient magneziu și vitaminele D și K pentru a ajuta calciul să-și facă treaba cât mai bine.
Carbohidrații
Carbohidrații reprezintă una dintre principalele surse de energie ale organismului tău, dar majoritatea ar trebui să provină din carbohidrați complecși, nerafinați (legume, cereale integrale, fructe), mai degrabă decât din zaharuri și carbohidrați rafinați.
Reducerea pâinii albe, a produselor de patiserie, a amidonului și a zahărului poate preveni creșterile bruște ale glicemiei, fluctuațiile de dispoziție și de energie și acumularea de grăsime - în special în jurul taliei.
Trecerea la o dietă sănătoasă
Trecerea la o dietă sănătoasă nu trebuie să fie o încercare de tipul totul sau nimic. Nu trebuie să fii perfect, nu trebuie să elimini complet alimentele care îți plac și nu trebuie să schimbi totul dintr-o dată. De obicei, acest lucru duce doar la amânarea sau chiar la renunțarea la noul plan alimentar.
O abordare mai potrivită constă în a face câteva schimbări mici, pas cu pas. Setarea unor obiective modeste te poate ajuta să obții mai multe pe termen lung, fără a te simți privat sau copleșit de o schimbare majoră a dietei pe moment.
Gândește-te la planificarea unei diete sănătoase ca la o scară cu multe trepte mici, ușor de urcat - de exemplu, încearcă să adaugi o salată la dieta ta de zi cu zi. Pe măsură ce aceste mici schimbări devin obișnuință, continuă să adăugi și mai multe preparate sănătoase.
Autor: Alexandra Culinescu
Coach, Nutriționist Acreditat & Psihoterapeut în formare