Rolul nutriției în sport și menținerea unui stil de viață sănătos
De ce este importantă nutriția?
Cu toții am auzit măcar o singură dată expresia ,,Ești ceea ce mănânci!” și ne-am spus: ,,Logic! Dacă mănânc alimente calitative, fără aditivi sau alte chimicale sunt sănătos, iar dacă mănânc doar alimente sunt bolnav, slăbit!’’. Cu toate acestea, în zilele noastre, multe persoane cred că nutriția este importantă doar pentru sportivii de performanță și pentru oamenii ce suferă de diverse afecțiuni, precum diabetul. Atât pentru a avea un stil de viață sănătos, cât și pentru a avea un fizic de invidiat, trebuie să renunțăm la acest mod restrâns de a privi acest aspect fundamental al vieții noastre.
Ce este nutriția și cum ne ajută să ne menținem sănătoși?
Pentru a înțelege cât de mult ne influențează nutriția sănătatea și stilul de viață, trebuie să înțelegem mai întâi ce este nutriția. Nutriția reprezintă: ,,totalitatea proceselor fiziologice prin care organismele își procură hrana necesară creșterii și dezvoltării, obținerii energiei pentru desfășurarea proceselor vitale, refacerii țesuturilor etc.”.
Astfel, nutriția ne influențează în mod direct sănătatea fizică și psihică. Dacă ti-am captat atenția și vrei să afli mai multe despre cum îți poți îmbunătăți nutriția, atunci citește acest articol.
De ce trebuie să am o nutriție echilibrată atunci când fac sport?
După cum am spus mai spus, nutriția joacă un rol crucial în toate aspectele vieții noastre. Ea ne influențează atât sănătatea și dezvoltarea, cât și buna dispoziție și energia. Toți știm că fără energie și o dispoziție cât mai bună, nu ne putem fixa obiective solide. Cu atât mai mult când vine vorba despre un efort fizic intens. De asemenea, câți dintre voi v-ați mai antrena dacă nu ați obține niciun rezultat vizibil? Sau dacă starea voastră de sănătate nu v-ar permite? Exact!
Cum să am o nutriție echilibrată?
Prin ,,nutriție echilibrată” nu mă refer la o dietă bazată doar pe salată sau la mâncare fără gust. Din contră, pentru a da un randament excelent în timpul antrenamentelor și pentru a avea un stil de viață cât mai sănătos, trebuie să consumi cantități potrivite de carbohidrați, proteine și grăsimi.
Carbohidrații sunt sursa noastră principală de energie. Ei ne ajută să fim activi și să ne antrenăm cât de mult dorim. Câteva dintre cele mai bogate alimente, în carbohidrați, sunt: pâinea, fasolea, laptele, cartofii, biscuiții, spaghetele, băuturile răcoritoare și porumbul. Reține, nu trebuie să consumi niciunul dintre aceste alimente în exces.
Proteinele sunt importante pentru construirea mușchilor, dar și pentru repararea și recuperarea oaselor, articulațiilor și ligamentelor după un antrenament. Printre alimentele ce conțin proteine, se numără: carnea, peștele, fructele de mare, ouăle, laptele și produsele lactate. Nu numai carnea și produsele provenite de la animale reprezintă surse de proteine. Astfel, printre cele mai importante surse de proteine se numără: legume, precum mazărea și fasolea , nucile și semințele, produsele pe bază de soia. Deci, indiferent dacă consumi carne sau nu, nu ai nicio scuză pentru a exclude proteinele din dieta ta zilnică.
Grăsimile ne mențin sătui, ajută la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor, măresc absorbția vitaminelor liposolubile A, E, D și K. Nu trebuie să uităm că grăsimile bune ne feresc sistemul cardiovascular de boli și ne mențin în formă sistemul nervos. Printre alimentele ce conțin grăsimi benefice se numără: semințele de in măcinate, peștele, avocado, brânza, semințele de dovleac, floarea-soarelui sau susan, nucile, fisticul, uleiul de măsline, ouăle, fasolea, soia și untul de arahide.
Deci, ai de ales dintr-o largă gamă de alimente sănătoase. Cea mai bună parte? Majoritatea acestor alimente pot fi cumpărate indiferent de bugetul tău sau de locul în care trăiești. Având în vedere abundența de alimente ,,minune” menționate mai sus, este clar că vei avea de unde alege în momentul în care veți dori să pregătești mâncare delicios de sănătoasă. În general, dacă nu folosești o cantitate exagerată de condimente și eviți prăjirea alimentelor în uleiuri de calitate proastă, nu ai cum să dai greș.
În cazul în care mergi regulat la sală, poți opta pentru anumite pudre sau batoane proteice, vitamine sau alte suplimente alimentare. Dar nu trebuie să uiți că nimic nu înlocuiește o alimentație echilibrată, bogată în alimente sănătoase.
Hidratarea corespunzătoare.
Hidratarea corespunzătoare este cu siguranță cea mai importantă parte a unui stil de viață sănătos. În corpurile noastre, apa are rolul de a ne menține temperatura stabilă, de a conduce nutrienții la celule, de a elimina substanțele de care nu mai avem nevoie, de a ne proteja organele și articulațiile. Cu cât facem mai mult efort fizic, cu atât trebuie să consumăm o cantitate mai mare de apă. Printre simptomele deshidratării se regăsesc: sete, pierderea apetitului alimentar, piele uscată sau fierbinte, gură uscată, oboseală, frisoane, amețeală. Dacă deshidratarea se accentuează, iar corpul pierde 5% din apă, pot apărea simptome precum: accelerarea ritmului cardiac, respirația neregulată, diminuarea transpirației, temperatură, crampe musculare, dureri de cap și greață. O pierdere de mai mult de 10% din cantitatea de apă a organismului, poate fi chiar fatală.
Sper că acest articol ți-a fost util și că te va ajuta să îți îmbunătățești nutriția și, în consecință, stilul de viață. Țineți minte că nu este deloc greu sau plictisitor să mănânci sănătos și nu uita să te hidratezi!