Beneficiile sportului nu pot fi neglijate dacă ne dorim o bună condiție fizică, dar și psihică. Mișcarea este secretul menținerii unei greutăți corporale optime, cu implicații considerabile asupra unei bune funcționări a întregului organism. 


Date fiind multiplele avantaje ale sportului, „Ghidul de activitate fizică pentru americani” recomandă săptămânal 150 de minute de exerciții fizice moderate sau 75 de minute de exerciții intense. 


Beneficiile sportului asupra organismului

Grație nenumăratelor avantaje ale mișcării, putem considera că ne aflăm la zeci de minute distanță de a avea un organism sănătos, prin simpla includere în rutina noastră săptămânală a unor exerciții fizice. Iată așadar câteva dintre cele mai importante dintre beneficiile sportului:


  • Menținerea unei greutăți corporale optime
  • O greutate corporală mare este un factor de risc pentru apariția a numeroase probleme de sănătate, precum afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat de tip 2. Procesul de slăbire și menținerea unei greutăți normale îmbunătățește considerabil calitatea vieții pacienților care se confruntă cu astfel de afecțiuni. 

    Sportul este cea mai eficientă modalitate de a scădea în greutate și de a-ți menține kilogramele în limite normale. Poți opta pentru sporturi individuale, precum alergări, plimbări cu bicicleta, înot, exerciții de stretching sau ridicarea greutăților, care te vor ajuta să îți îmbunătățești masa musculară, să arzi calorii, să îți tonifiezi organismul și să câștigi un plus de flexibilitate.

    Antrenamentele de tip cardio sunt, de asemenea, benefice pentru scăderea în greutate, prin efectul intens de ardere a grăsimilor. Odată ce ai reușit să ajungi la greutatea dorită, îmbină o dietă echilibrată cu o activitate fizică regulată, pentru a preveni depunerea grăsimii.  

  • Sprijină funcțiile cognitive
  • Beneficiile sportului pentru sănătate nu se opresc la menținerea greutății în limitele dorite, ci se resimt asupra funcționării sistemului nervos și a îmbunătățirii funcțiilor cognitive. Concentrarea, memorarea și atenția sunt funcții cognitive esențiale pe care le pierdem odată cu înaintarea în vârstă. 

    Cercetările desfășurate de-a lungul anilor arată că sportul îmbunătățește procesele gândirii și ale memoriei. Efectele pozitive ale practicării de activități sportive asupra funcțiilor cognitive se observă chiar și în cazul persoanelor în vârstă. 

    Astfel, un studiu realizat în anul 2012, la care au participat femei cu vârste cuprinse între 70 și 80 de ani, cu simptome de afectări cognitive, arată cât de utile sunt exercițiile fizice. Participantele la studiu au făcut exerciții de forță de două ori pe săptămână pentru o perioadă de 6 luni și au remarcat o îmbunătățire a puterii de concentrare, a atenției, a abilității de a lua decizii și de a rezolva conflicte. 

  • Ameliorează depresia și anxietatea
  • Ameliorarea depresiei și a anxietății creează serioase provocări, dar exercițiile fizice promit să fie de un real sprijin în lupta contra acestora. Sportul dispune de un puternic efect antidepresiv, prin stimularea producerii de serotonină, substanță secretată de creier și recunoscută drept „hormonul fericirii”. 

    Mișcarea este benefică, totodată, persoanelor care se confruntă cu anxietate. Este de ajuns să practici 10 minute de exerciții moderate pe zi, pentru a reduce simptomele anxietății pentru câteva ore. De asemenea, studiile arată că persoanele cu un stil de viață activ prezintă un risc mult mai scăzut pentru a dezvolta anxietate, spre deosebire de persoanele sedentare. 

  • Favorizează un somn odihnitor
  • Atunci când dorim să beneficiem de un somn odihnitor, suntem tentați să căutam soluții în diferite suplimente nutritive și somnifere, deși activitatea fizică regulată reprezintă o modalitate simplă și sănătoasă de a îmbunătăți calitatea somnului. Sunt suficiente 150 de minute de sport în fiecare săptămână pentru a ne bucura de un somn mai odihnitor cu până la 65%. Prin creșterea nivelurilor de endorfină și serotonină, sportul ne conferă o senzație de bună dispoziție pe durata zilei și o stare de relaxare pe durata nopții, observându-se prin ameliorarea insomniei. 

  • Îmbunătățește activitatea sistemului cardiovascular
  • Exercițiile fizice sunt cele mai bune prietene ale unei inimi sănătoase. Urmează cu regularitate un program de mișcare și vei observa o reglare a tensiunii arteriale, o reducere a nivelului de colesterol și o îmbunătățire a circulației sângelui. 
    Beneficiile sportului dimineața, resimțite la nivelul sistemului cardiovascular, favorizează o reducere a riscului de infarct și boli cardiovasculare. Totodată, pacienții cu diabet de tip 2 care fac mișcare prezintă o menținere a glicemiei în valorile normale, dar și un risc mai scăzut de apariție a bolilor cardiovasculare. 

  • Reduce inflamația din organism
  • Inflamațiile în organism sunt responsabile de apariția a nenumărate afecțiuni cronice, iar efectul antiinflamator al sportului este deosebit de important pentru a ne proteja sănătatea. Afecțiuni precum diabet, boli cardiovasculare sau cele imune au adesea inflamația ca factor de risc. Exercițiile fizice contribuie la reducerea unor markeri inflamatori, precum este proteina C reactivă, contribuind astfel la scăderea riscului de apariție a afecțiunilor inflamatorii. Este suficient să practici 20 de minute de sport pentru a reduce cu 5 procente producția de markeri inflamatori, potrivit acestui studiu. 

  • Crește imunitatea organismului
  • Imunitatea puternică a organismului este importantă pentru a preveni îmbolnăvirea. Alături de o alimentație sănătoasă, sportul ne ajută să creștem imunitatea. Activitatea fizică regulată ajută la reducerea riscului de gripă și răceala, stimulează producția de anticorpi și scade eliberarea hormonilor de stres, oferind astfel protecție împotriva îmbolnăvirii. Ca atare, rolul sportului în viața sănătoasă este indispensabil. 


De ce echipament ai nevoie pentru a te bucura de beneficiile sportului?

Fie că practici sport acasă, fie la o sală de fitness sau în aer liber, ai nevoie de echipament corespunzător, pentru a beneficia de confortul dorit. Echipamentul trebuie să conțină tricouri și pantaloni, realizate din materiale care absorb transpirația. 


Atunci când vrei să intensifici efectul de slăbire poți purta pantaloni scurți de slăbit, care cresc temperatura corpului, pentru a accelera procesul de ardere a grăsimilor. Femeilor le este recomandat să poarte o bustieră specială, pentru a oferi sânilor o susținere corespunzătoare. Încălțămintea trebuie, de asemenea, să fie adaptată tipului de activitate fizică pe care îl practici. 


În cazul în care preferi să te bucuri de beneficiile sportului practicat acasă, ai nevoie de o saltea fitness Progressive, potrivită pentru toate tipurile de exerciții fizice, precum aerobic, yoga sau pilates. Dacă vrei să îți lucrezi partea superioară a corpului, de mare ajutor este o roată de exerciții HMS WA04, care este prevăzută cu mânere mari și ergonomice, ce favorizează o utilizare confortabilă. 


Dacă îți dorești tonifierea mușchilor fesieri și ai coapselor, atunci benzile de fitness sunt de mare ajutor. Benzile HB12 sunt recomandate pentru tonifierea grupelor musculare inferioare, cât și pentru încălzire. Alese și folosite corespunzător, benzile pot lucra zone ample ale musculaturii, pe diferite segmente ale corpului.


Un accesoriu perfect pentru exerciții de echilibru și pentru a-ți antrena muschii întregului corp este o minge de fitness. Spre exemplu, cu o minge de fitness HMS YB01 vei putea antrena grupe musculare diferite în același timp, fiind potrivită pentru antrenamente sportive și recuperare, deopotrivă.


Un echipament sportiv util pentru a lucra întregul corp este un stepper lateral, care ajută la tonifierea coapselor, a feselor și a brațelor, fiind o bună alegere, totodată, și pentru exerciții cardio. Tot pentru exerciții cardio sunt recomandate bicicletele fitness și benzile de alergat. 


Cu o bicicletă magnetică HMS M9239 Prime te poți antrena de acasă cu ușurință, fiind un model silențios cu 8 niveluri de selectare a rezistenței, dar și cu un calculator modern, care îți indică caloriile arse, pulsul, grăsimea corporală, viteza, distanța și timpul. 

Ti-ai dori să poți alerga de acasă, pentru a beneficia de toate avantajele acestui tip de activitate fizică? Atunci poți folosi o bandă de alergare, precum este banda de alergat RUN2000. Aceasta dispune de un ecran LCD perfect pentru a monitoriza durata și viteza antrenamentului, dar și ritmul cardiac și caloriile arse. Pentru a te antrena smart, poți conecta banda de alergat la propriul smartphone, încât să vezi progresul antrenamentelor tale. Cu 16 programe de alergat, va fi imposibil să te plictisești!



Sport în aer liber, acasă sau la sală


Practicat în aer liber, acasă sau la sală, sportul este aliatul de încredere al unui organism sănătos. Atunci când locuiești într-o zonă cu un nivel ridicat de poluare, sportul la interior, fie acasă, fie la sală, este cea mai bună alegere. 


Sportul practicat acasă este perfect pentru tine atunci când ai un program mai încărcat și te antrenezi foarte devreme sau foarte târziu. Fără să depinzi de programul unei săli de fitness sau să te încurce lăsarea întunericului, acasă poți practica sport la orice oră dorești. Pentru a te bucura de o experiență mult mai plăcută, îți poți pune muzica preferată sau programul TV pe care îl îndrăgești. 


Practicarea sportului la sală este o opțiune atunci când ai nevoie de ajutorul unui instructor de fitness sau când vrei să treci cu ușurință de la un tip de exercițiu la altul. Sălile de sport îți pun la dispoziție o aparatură diversificată, astfel încât tu să găsești într-un singur loc toate echipamentele de care ai putea avea nevoie. Beneficiile sportului la sală includ, bineînțeles, și socializarea cu persoane preocupate de mișcare și un stil de viață sănătos. 


Sportul în natură oferă, de asemenea, beneficii, precum sintetizarea vitaminei D, o creștere a nivelului de energie, dar și posibilitatea de a te bucura de o experiență senzorială mult mai complexă, prin prezența stimulilor vizuali, auditivi și olfactivi. În plus, activitățile în aer liber, precum alergatul sau drumețiile montane, sunt deosebit de relaxante și de plăcute. 


Indiferent dacă îl practicăm acasă, la sală sau în aer liber, sportul ne schimbă viața, ajutându-ne să fim în forma fizică dorită, dar și să ne bucurăm de un organism plin de vitalitate.